Impact stijging bouwkosten zeer afhankelijk van materiaalkeu
Javascript is uitgeschakeld

Impact stijging bouwkosten zeer afhankelijk van materiaalkeuze

Geplaatst: 10-09-2021
Impact stijging bouwkosten zeer afhankelijk van materiaalkeuze

De sterke prijsstijgingen van belangrijke grondstoffen zoals hout, staal. aluminium en kunststof hebben veel impact en werken inmiddels door in de projectkosten van lopende werken. De mate waarin een project getroffen wordt door deze prijsstijgingen is echter zeer sterk afhankelijk van het soort materiaal dat is toegepast.

Niet alle bouwmaterialen hebben namelijk last van de recente prijsstijgingen, zo zijn de prijzen voor beton, steen en minerale isolatieproducten redelijk stabiel. Het is dus sterk afhankelijk van de toegepaste materialen en de mate waarin deze materialen zijn verwerkt of een project veel last heeft van de recente prijsontwikkelingen.

Bijvoorbeeld:

- Een buitengevel bestaande uit een baksteen buiten spouwblad met PIR isolatie en een kalkzandsteen binnen spouwblad heeft te maken met een gemiddelde prijsstijging van 12% over de afgelopen 8 maanden van dit jaar.

- Een houten balklaag met underlayment en een PIR isolatie heeft daarentegen een prijsstijging van meer dan 80% in 2021.

- Een kanaalplaatvloer met mineralewol isolatie is nagenoeg ongevoelig voor de recente prijsstijgingen.

Het is dus stek afhankelijk van de toegepaste materialen in hoeverre een project getroffen wordt. Daarom is het belangrijk altijd actuele prijzen te hanteren.

Prijzen uit het verleden geven dan ook geen enkele garantie voor de toekomst.

Raadpleeg actuele richtprijzen voor de bouw

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • Unilin Insulation
Sluit deze advertentie